Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Miskolc / Blog / Sajtóközlemény / A pálinka a nyerő Borsodban

A pálinka a nyerő Borsodban

A pálinka a nyerő Borsodban információk

Meglepő, hogy Borsodban, a sör hazájában magasan a pálinkafogyasztás vezet. Itt főzik a legtöbb pálinkát bérfőzdékben és a pálinkagyárak is folyamatosan fejlesztenek. Nemcsak pálinkafogyasztásban, hanem minőségi pálinkakészítésben is jeleskedik a régió – több jelentős díjat is bezsebelhettek néhány termékkel Miskolc tágabb környezetében. Ám hogy a jó minőségű pálinka hódít-e teret és miként lehet a pálinkakultúrát tovább népszerűsíteni, ennek milyen hozadékai lehetnek és a helyi termékek listájáról mi minden kapcsolódhat még össze a pálinkakészítéssel és értékesítéssel, arról Arttérben beszélgettünk.
 
Dr. Viga Gyula etnográfus, muzeológus, egyetemi tanár, az MTA doktora a pálinkakészítésó- és fogyasztás hagyományairól beszélt, Tóth Arnold etnográfus, a Herman Ottó Múzeum igazgatóhelyettese a pálinkás butellákat népszerűsítette, melyek közül vagy fél tucatot a helyszínen a Lézerpont Látványtár gyűjteményéből kézbe foghatott a közönség. Díjnyertes pálinkák megalkotói voltak jelen a beszélgetésen, akik egyebekben is jeleskednek. Így Dr. Oroszné Dr. Prekop Erzsébet a Miskolci Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója, pálinkanagykövet, Tőzsér Csaba a Bükkaranyosi Pálinka Kft. tulajdonosa, amely vállalkozás elnyerte a Magyarország Legjobb Bérfőzdéje címet, és Kovács András a Hagyó Kft. tulajdonosa. A cég piacvezető hazánkban pálinkafőző technológiák kifejlesztésében. Érdekességként a vállalkozás megalkotta és elhozta Arttérbe a világ legnagyobb pálinkás poharát is, amelynek űrtartalma mintegy 32 liter, magassága 105 cm.
Orosz János, a Bükki Pálinka Lovagrend elnök-nagymestere, pálinkabíra és Simon Attila mérnök, pálinkamester többek között a pálinkakóstolás szabályait ecsetelte és azt fejtette ki, mi táplálja a minőségi pálinkakészítést Borsodban. Golyána Zsuzsanna pszichológus pedig mértékletes fogyasztásra intett. Díjnyertes pálinkákat – somot, barackot, almát, körtét, stb. – kóstolhatott a közönség a beszélgetés kapcsán, ezek között Sándor Zsolt törkölypálinkáját, aki elismert borászként mesélt arról, miért alkotott e műfajban is. A beszélgetést a Szinvavölgyi Táncműhely művészei színesítették produkcióikkal. 
 
A projekt az MNVH Elnökségének értékelése és javaslata alapján, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának jóváhagyásával valósult meg.
További információk, interjúszervezés
Árgyellán Edina
0620/340-10-82

Interjújavaslat
Czikora Ágnes


Fizetett hirdetés

Még több Blog Miskolcon

Meghívó
A Macskaköves tanösvény megnyitója

Örömmel várunk mindenkit, aki szereti a miskolci Avas történelmi hegyoldalát...

Logó
A Macskaköves tanösvény megnyitója

Örömmel várunk mindenkit, aki szereti a miskolci Avas történelmi hegyoldalát...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Okt 25

Újbudai Mézes Napok - Termelői Mézvásár
Idén is megrendezésre kerül október 24-25.-én az XI. kerületi Allee bevásárlóközpont ......
Budapest

Okt 25

Csabai Kolbászfesztivál -ELMARAD
Az idei évben immáron 24. alkalommal kerül megrendezésre a Csabai Kolbászfesztivál, amely......
Békéscsaba

Okt 31

SZIKLÁBA VÁJT TÖRTÉNELEM - Árnyak és fények a Várnegyedben
Október 31-én első alkalommal megrendezésre kerül a „Sziklába vájt történelem – Árnyak és fénye...
Budapest

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Miskolc

    

Partnereink
Facebook