Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Miskolc / Programok / Gasztro / „Pislog, mint miskolci kocsonyában a béka” - Miskolc a gasztronómia városa

„Pislog, mint miskolci kocsonyában a béka” - Miskolc a gasztronómia városa 2016

-

„Pislog, mint miskolci kocsonyában a béka” - Miskolc a gasztronómia városa információk

„Pislog, mint miskolci kocsonyában a béka” - Miskolc a gasztronómia városa

Miskolcon országszerte híres gasztronómiai fesztiválok várják minden évben az érdeklődőket.

A keleti nagyvárosba látogatók megtekinthetik a miskolci látnivalókat, ellátogathatnak a szállodáinkba és betérhetnek a legjobb miskolci éttermekbe, amelyet nyomon lehet követni az Városom.hu honlapon is.

Népszerű kávézók, cukrászdák, fagylaltozók is várják a szülővárosomba ellátogatókat.  Főként a 2000-es évektől nőtt meg a turisták száma, tavaly kifejezetten magas volt a vendégéjszakák száma. Ez köszönhető az utóbbi években végrehajtott fejlesztéseknek és egyre több vendéglátóhelynek is.

Idén nyáron lett egy éve, hogy hagyományteremtő céllal havi rendszereséggel megrendezik a vasárnapi Termelői napot. Ezen alkalmakkor a környékbeli termelők gyűlnek össze Miskolcon az Erzsébet téren és a piaci hangulat mellett kóstolásra, ismerkedésre is van lehetősége az érdeklődőknek. a piac kísérő programjaival főleg a gyermekeknek kedveskednek a szervezők. A legutóbbi október 16-án került megrendezésre.
( A Facebook-on és a Városom.hu programoldalán  is rendszeresen közzéteszik a programot. )

A Kocsonya Fesztivál a legfontosabb gasztronómiai  eseménye szülővárosomnak, amely évről-évre több turistát vonz.
Ez a fesztivál egy régi miskolci közmondásra épül, amely így szól :”pislog, mint miskolci kocsonyában a béka.” Egy helyi képeslap és egy miskolci emléktányér bizonyítja legenda létezését.  A két világháború között vált híressé a közmondás. Valóban  pislogott-e a béka a kocsonyában, máig nem tisztázott. A  miskolciak régóta kedvelik a kocsonyát, ezt onnan lehet tudni, hogy akkoriban is több kocsma, vendéglő  és vásár kedvelt eledele volt.  Legenda keletkezése a XIX. századra tehető,  akkoriban történhetett, hogy egy borospincébe levitték dermedni a kocsonyát és ekkor ugorhatott bele a béka, a pincér nem figyelhetett oda eléggé és így vihette fel a vendégnek az ételt. Állítólag a vendég kellő humorral értékelte, hogy a feltálalt kocsonyában ott volt a béka.
Kocsonya Farsang néven szerepel néhány éve, amióta a Becherovka lett a főtámogatója.  A  Facebook-on 2014 óta saját oldalukon is rendszeresen reklámozzák a rendezvényt januárban, februárban, amikor éppen tart a fesztivál. Máskor is él az oldal, ekkor helyi programokról tesznek fel rá hirdetéseket.
2000 óta rendezik meg a fesztivált Miskolcon. Évről-évre nagy sikerű színes parádéval nyitják meg a rendezvényt. A város nagy büszkeségei, az új villamosok is csak a fesztivál kapujáig szállítják az érdeklődőket e napokon, hogy a sok bódé, ahol árusítják a kocsonyákat, a gyermekek legnagyobb örömére a fesztivál védjegyévé vált különféle béka figurákat, a  színpadok és a  több ezer látogató nyugodtan elférjen. Turizmus szempontjából ez az egyik legfontosabb fesztivál  szülővárosomban.

Dining City, az Étterem Hete  október 10-16-ig, hamarosan megrendezésre kerül. Ekkor majd kedvezményesen fognak az éttermek kínálni országszerte. Miskolcon ezek a vendéglátóhelyek csatlakoztak a programhoz: Drót Bisztró, Malom Étterem, Végállomás Bistorant, Zip’s Brewhouse.
Ezek közül a turisták által a legkedveltebb hely a Drót, amely a City Hotelhez tartozik. Ez a vendéglátó egység folyamatosan közel teltházzal üzemel a városi rendezvények idején. Az éttermükben hétvégente élő zene is szórakoztatja az odalátogatókat.

A helyieknek és a városunkban látogatóknak egyaránt kedvelt helye a Café du Boucher- Belga Sörözőés Étterem, ahol érettségi találkozókat, baráti összejöveteleket, üzleti megbeszéléseket , szalon beszélgetéseket is szerveznek. A Vigadó Étterem a Népkertben szintén nagyon népszerű, itt még tűzijátékkal kísért esküvői fogadásokat is tartanak rendszeresen.
A Kispipa Halászcsárda és a Calypso Kisvendéglő is nagyon kedvelt helye a városba látogatóknak. A városiak ezen éttermek különtermében nagyon sok érettségi találkozót szerveznek. A helyi ízeket is megkóstolhatják az ide ellátogatók.
A főutcán a városvezetés külön támogatja, hogyha stílusos vendéglátóhelyeket nyitnak a vállalkozók, ezért az utóbbi években nagyon sok ilyen hely színesíti a város képét.  A legkedveltebb helyek az Impresszió Club Restaurant és a Frei Café, amelyek frekventált helyük miatt nagyon látogatottak. A kávézó az évek folyamán annyira népszerű lett a városban, hogy az Egyetemvárosban is nyitottak egyet. A Campusra járó hallgatók is nagyon sokszor látogatnak el ide az órák és a vizsgák után kikapcsolódni.
Főleg nyáron nagyon ismeret még a főutcán a Yummi fagylaltozó, ahol különféle díszítésekkel a vendégek készíthetik el a saját hideg édességeiket. Falánk Fanni Cukrászdák is várja az oda ellátogatókat a városközpontban.
A Lillafüreden található Palota Szálló a turisták által is leglátogatottabb szállodája, ahol a környék egyik legkedveltebb étterme is megtalálható. Itt  rendezvényeket, bálokat, konferenciákat, esküvőket is tartanak rendszeresen. A festői környezet miatt és a helyi látványosságok, mint a például a  felújított Függőkert, a kisvasút és a tó is nagyon sok turistát vonz a városba.

Miskolcra nagyon érdemes ellátogatni a fesztiválok idején a fent említett  vendéglátóhelyekre is.
Ajánlanám szülővárosomat akkor is, ha csak egy hétvégi kikapcsolódásra érkeznek a vendégek a városba, mert mindig találnak maguknak tartalmas programokat. Érdemes előre tájékozódni az éttermek, egyéb vendéglátó egységek  honlapjain és a Facebook-on is indulás előtt, amelyek részletes hirdetéseikkel megkönnyítik a tájékozódást a turisták számára.

Várunk mindenkit Miskolcon, aki kíváncsi a hely turisztikai látványosságaira és jó éttermeket, szállodákat keres a szabadideje eltöltéséhez!

Szerző: Petővári Enikő


Fizetett hirdetés

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Programok

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Jún 19

Jászberényi kultúrális programok
A Jászkerület Nonprofit Kft. nyitott, minden korosztály számára kultúrát, ismeretet köz......
Hatvan

Jún 19

Szilágyi Imre grafikusművész új albumának könyvbemutatója
Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk! Helyszín: A Debreceni Református Koll
Debrecen

Jún 20

NEMZETKÖZI JÓGANAP
Ünnepeld velünk a Nemzetközi Jóganapot idén is az Erzsébet kertben! Az előző évek nagy sikerű r...
Sopron

Fizetett hirdetés

MegosztomProgram, esemény kereső Miskolc

Partnereink
Facebook