Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Miskolc / Blog / Sajtóközlemény / A pálinka a nyerő Borsodban

A pálinka a nyerő Borsodban

A pálinka a nyerő Borsodban információk

Meglepő, hogy Borsodban, a sör hazájában magasan a pálinkafogyasztás vezet. Itt főzik a legtöbb pálinkát bérfőzdékben és a pálinkagyárak is folyamatosan fejlesztenek. Nemcsak pálinkafogyasztásban, hanem minőségi pálinkakészítésben is jeleskedik a régió – több jelentős díjat is bezsebelhettek néhány termékkel Miskolc tágabb környezetében. Ám hogy a jó minőségű pálinka hódít-e teret és miként lehet a pálinkakultúrát tovább népszerűsíteni, ennek milyen hozadékai lehetnek és a helyi termékek listájáról mi minden kapcsolódhat még össze a pálinkakészítéssel és értékesítéssel, arról Arttérben beszélgettünk.
 
Dr. Viga Gyula etnográfus, muzeológus, egyetemi tanár, az MTA doktora a pálinkakészítésó- és fogyasztás hagyományairól beszélt, Tóth Arnold etnográfus, a Herman Ottó Múzeum igazgatóhelyettese a pálinkás butellákat népszerűsítette, melyek közül vagy fél tucatot a helyszínen a Lézerpont Látványtár gyűjteményéből kézbe foghatott a közönség. Díjnyertes pálinkák megalkotói voltak jelen a beszélgetésen, akik egyebekben is jeleskednek. Így Dr. Oroszné Dr. Prekop Erzsébet a Miskolci Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója, pálinkanagykövet, Tőzsér Csaba a Bükkaranyosi Pálinka Kft. tulajdonosa, amely vállalkozás elnyerte a Magyarország Legjobb Bérfőzdéje címet, és Kovács András a Hagyó Kft. tulajdonosa. A cég piacvezető hazánkban pálinkafőző technológiák kifejlesztésében. Érdekességként a vállalkozás megalkotta és elhozta Arttérbe a világ legnagyobb pálinkás poharát is, amelynek űrtartalma mintegy 32 liter, magassága 105 cm.
Orosz János, a Bükki Pálinka Lovagrend elnök-nagymestere, pálinkabíra és Simon Attila mérnök, pálinkamester többek között a pálinkakóstolás szabályait ecsetelte és azt fejtette ki, mi táplálja a minőségi pálinkakészítést Borsodban. Golyána Zsuzsanna pszichológus pedig mértékletes fogyasztásra intett. Díjnyertes pálinkákat – somot, barackot, almát, körtét, stb. – kóstolhatott a közönség a beszélgetés kapcsán, ezek között Sándor Zsolt törkölypálinkáját, aki elismert borászként mesélt arról, miért alkotott e műfajban is. A beszélgetést a Szinvavölgyi Táncműhely művészei színesítették produkcióikkal. 
 
A projekt az MNVH Elnökségének értékelése és javaslata alapján, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának jóváhagyásával valósult meg.
További információk, interjúszervezés
Árgyellán Edina
0620/340-10-82

Interjújavaslat
Czikora Ágnes


Fizetett hirdetés

Még több Blog Miskolcon

Meghívó
A Macskaköves tanösvény megnyitója

Örömmel várunk mindenkit, aki szereti a miskolci Avas történelmi hegyoldalát...

Logó
A Macskaköves tanösvény megnyitója

Örömmel várunk mindenkit, aki szereti a miskolci Avas történelmi hegyoldalát...

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Máj 21

Nemzetközi Nordic Walking találkozó és verseny Debrecen
INTERNATIONAL NORDIC WALKING FESTIVAL AND RACE 21-22. May 2022 Debrecen
Debrecen

Jan 22

A magyar kultúra napja - Udvaros Dorottya koncert
Jegyvásárlás: https://www.jegy.hu/program/magyar-kultura-napja-udvaros-dorottya-koncert-130244/...
Budapest

Jan 22

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Miskolc

    

Partnereink
Facebook