Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

Országos Nyitóoldal / Miskolc / Blog / Turisztika / Miskolc, a nyitott kapuk városa

Miskolc, a nyitott kapuk városa

Miskolc, a nyitott kapuk városa információk

Miskolc az Északi középhegység keleti részén, különböző tájegységek találkozásánál (Bükk hegység, Cserehát, Zempléni-hegység, Alföld), az ún. Miskolci-kapuban fekszik. A város nem csak a régió legnagyobb települése, de Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelye is.

Miskolc az őskorban

Miskolc történelme európai szinten is egyedülálló, hiszen az öreg kontinens egyik legrégebben lakott települése, Magyarországon itt találták először olyan leletet (Bársony-házi szakócák), amely az őskori embertől származik. Herman Ottó, az utolsó magyar polihisztor, 60-70 ezer évesre becsülte a kovakő szerszámokat, ami azt jelenti, hogy a jégkorszak embere használati tárgyai voltak. Ennek hatására indult el Miskolcon egy nagyszabású, őskort feltáró régészeti kutatás, melynek során a szakemberek felfedezték és feltérképezték az ősi „szeleta kultúrát”. Az újkőkorban Miskolc és környéke folyamatosan lakott vidék volt, ennek emlékeit őrzik a feltárásra került szalag- vagy vonaldíszes „bükki kerámiák”.
 
A Népvándorlás első hullámával germán és szarmata népek, a második hullámban pedig avarok érkeztek az északkeleti országrészbe, mely időszak emlékeit a Miskolc határában feltárt avar temetők réz-, bronz- és vaseszközei, valamint lószerszámai őrzik.
Az ország egyik leggazdagabb honfoglalás kori temetőjét Miskolc és Szirmabesenyő határában tárták fel az 1950-es években. A leletek között a legfigyelemreméltóbb darab az az ereklyetartó mellkereszt, mely a kereszténység felvételének egyik legkorábbi bizonyítéka.
 

A középkori város

A magyar történetírás atyja, a XII. században élt Anonymus már név szerint említi Miskolcot és Diósgyőrt, ami szintén azt bizonyítja, hogy a város jelentős, távoli múltba nyúló történelemmel rendelkezik.
Az 1241-1242-es tatárjárás ezt a vidéket sem kímélte, Miskolcon végigdúlva a földdel tették egyenlővé Borsod várát is. A legenda szerint egy Ernye bán nevű főúr, mivel egyik alkalommal megmentette IV. Béla király életét, ajándékba kapta a diósgyőri területet, hogy a lerombolt földvár helyére kővárat építsen. Később a vár mellé telepedett le az egyetlen magyar alapítású rend, a pálosok rendje is.
 
Miskolc nagyon korán, már 1365-ben mezővárosi rangot kapott I. (Nagy) Lajos királytól. Az ezzel járó előnyök és gazdasági fejlődés Miskolcra vonzotta a kereskedőket és az iparosokat, így a város fokozatosan szerves részévé vált Közép-Európa gazdasági és polgári életének.
 

A török után

A mohácsi vész után Miskolc kettős uralom alá került, politikai szerepe felértékelődött, országos jelentőségű események színhelye lett, például Ferdinánd király pártján álló 13 vármegye képviselői 1526-ban, majd 1541-ben is részleges országgyűlést tartott az Avas hegyen.
A hódoltság alatt a város lakossága 5000 főre emelkedett, de ebben az időben virágzott fel a vidék borkultúrája is Miskolc határának 17 szőlődombján, mivel a borból nem kellett tizedet fizetni a töröknek, mert vallásuk tiltotta az alkoholfogyasztást. A következő időszakban egyre általánosabbá váltak a hetipiacok és a vásárok Miskolc főterén, a XVII századra a város meg is kapta az országos vásártartás jogát, mely gazdasági és kereskedelmi központtá emelte a települést.
 
A Rákóczi-szabadságharc idején politikai és hadműveleti központ lett Miskolc, II. Rákóczi Ferenc két alkalommal is (1704 és 1706) itt rendezte be főhadiszállását.
A XVIII. században a szőlőművelés és a kereskedelem mellett az ipar is kezdett föllendülni, amin belül a kézműipar kapott kiemelkedő szerepet.
 
A város addig is fontos közlekedési csomóponti szerepét növelte az, hogy már a XIX. század elején hetente öt gyorskocsi járat indult Budapest felé. A következő jelentős lépés a közlekedés fejlődésében a Debrecen-Miskolc vasútvonal megnyitása volt 1859-ben. Az 1848-1849. évi szabadságharc alatt újra országos jelentőségű szerepe volt városnak, Miskolc volt a szabadságharc alatt "Felső-Magyarország" székvárosa.
 

Miskolc a XX. században

Trianon után elkezdődött az ország történetének egyik legnagyobb migrációja, az elcsatolt részekből tömegesen menekültek és telepedtek le Miskolcon. A területi változások következtében a megye elvesztette regionális központját, és Kassa szerepét Miskolcnak kellett átvennie.
 
A II. világháború 1944. nyarán érte el a keleti országrészt, június 2-án Miskolcot pusztító bombatámadás érte. A támadás után pedig elkezdődött a miskolci zsidóság gettósítása, mely következtében 15 464 embert hurcoltak el Auschwitzbe.
A szovjet megszállás idején jött létre a város mai képe, amikor is 1945. január 1-jén összevonták az környékbeli településeket: Ómassa, Újmassa,  Lillafüred, Hámor, Diósgyőr, Pereces, Újdiósgyőr, Mindszent, Martin-kertváros (Martintelep), Szirma, Görömböly, Hejőcsaba, Tapolca.
Az 1950-es évek elején Miskolc volt a szocialista nehézipar egyik legnagyobb központja, itt alakult meg először a munkástanács.
 

Miskolc ma

Ma Miskolc Magyarország harmadik legnépesebb városa, az észak-magyarországi régió közigazgatási, gazdasági, oktatási, tudományos központja, Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelye.
Erős turisztikai vonzereje gazdag természeti és történelmi értékekben rejlik, ezek közül is kiemelkedő a termálvíz, melynek fellegvára az Európában is egyedülálló természeti képződményből kialakított miskolctapolcai Barlang- és Gyógyfürdő. A természeti kincsei közül pedig az ország legnagyobb esésű zuhataga, a Lillafüredi vízesés érdemel kiemelt figyelmet.

 Fizetett hirdetés

Még több Blog Miskolcon

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Blog

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Máj 21

Nemzetközi Nordic Walking találkozó és verseny Debrecen
INTERNATIONAL NORDIC WALKING FESTIVAL AND RACE 21-22. May 2022 Debrecen
Debrecen

Jan 22

A magyar kultúra napja - Udvaros Dorottya koncert
Jegyvásárlás: https://www.jegy.hu/program/magyar-kultura-napja-udvaros-dorottya-koncert-130244/...
Budapest

Jan 22

Rejtélyek Szobája
Fantasztikus szórakozás, mozijegy áron! Több, mint egy órátok van arra, hogy különböz......
Budapest

Fizetett hirdetés

MegosztomBlog kereső Miskolc

    

Partnereink
Facebook